
Marka ve Patent Vekilliği Sınavı 2021 Ne Zaman Yapılacak?
Marka ve Patent Vekilliği Sınavı 2021 Ne Zaman Yapılacak?
Patent Vekilliği ve Marka Vekilliği Genel Yeterlik Sınavları 13 Kasım 2021 tarihinde Ankara’da yapılacaktır.
Kaynak : https://www.turkpatent.gov.tr/TURKPATENT/allAnouncement/anouncementDetail?newsId=1458
TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU 2021 YILI PATENT VEKİLLİĞİ VE MARKA VEKİLLİĞİ GENEL YETERLİK SINAVI İLANI
5000 sayılı Patent ve Marka Vekilliği ile Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Patent Vekilliği ve Marka Vekilliği Sınav, Sicil ve Disiplin Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde, patent vekilliği ve marka vekilliği genel yeterlik sınavları 13 Kasım 2021 tarihinde Ankara’da yapılacak olup, sınava ilişkin usul ve esaslar aşağıda belirtilmiştir.
1. SINAVA KATILMA KOŞULLARI
Patent vekilliği ve/veya marka vekilliği genel yeterlik sınavlarına girmek için başvuracak adayların aşağıdaki nitelikleri taşıması şarttır:
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
b) Fiil ehliyetine sahip bulunmak,
c) En az dört yıllık lisans eğitimi veren yükseköğretim kurumlarının veya bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarının birinden mezun olmak,
d) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmamak.
Yukarıda sayılan nitelikleri taşımadığı sonradan anlaşılan adayların sınavları geçersiz sayılacaktır.
2. BAŞVURU ŞEKLİ
Patent vekilliği ve/veya marka vekilliği genel yeterlik sınavlarına katılacak adaylar, sınav başvurularını www.turkpatent.gov.tr internet adresinden e-devlet kapısı üzerinden yapılacak kimlik doğrulama işlemi sonrasında elektronik ortamda yapacaklardır. Adayın sınav başvurusunda yüklediği fotoğrafın, Patent Vekilliği ve Marka Vekilliği Sınav, Sicil ve Disiplin Yönetmeliğinin 7’nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine uygun olmadığının tespit edilmesi halinde, başvuru işlemleri başarılı bir şekilde tamamlanmış olsadahi adayın başvurusu geçersiz sayılacaktır.
Sınav başvurularıyla ilgili olarak ayrıca herhangi bir belge istenmemektedir.
3. BAŞVURU ÜCRETİ
Sınav başvuru ücreti, patent ve marka vekilliği genel yeterlik sınavlarının her biri için ayrı ayrı olmak üzere 175.-TL’dir. Her iki sınava da girecek adaylar, 350.-TL ödeyecektir. Sınav başvuru ücretleri; kredi kartı, Ziraat Bankası nezdindeki kurumsal tahsilat hesabı ve bank kart aracılığıyla tahsil edilecektir. Kurumsal hesaba yapılacak ödemelerde; Ziraat Bankası şubelerinde “Kurumsal Tahsilat Ekranı”nın, internet bankacılığında ise “Ödemeler/Vergiler ve Resmi Kurumlar/Türk Patent ve Marka Kurumu” sekmesinin kullanılması gerekmektedir. EFT ve havale yoluyla yapılan ödemeler kabul edilmeyecektir.
4. BAŞVURU TARİHİ
Sınav başvuruları 20 Eylül 2021 Pazartesi günü saat 10.00’da başlayacak, 22 Ekim 2021 Cuma günü saat 17.30’da sona erecektir.
5. SINAV GİRİŞ BELGESİ
Sınavlara katılacak adaylar için Sınav Giriş Belgesi elektronik ortamda düzenlenecek olup Sınav Giriş Belgelerinin temin edileceği elektronik adres Kurum internet sayfasından ayrıca duyurulacaktır.
6. SINAV TARİHİ, SAATİ VE YERİ
Sınav 13 Kasım 2021 Cumartesi günü, saat 10.00’da Ankara’da yapılacaktır. Adayların sınava başvuru sırasında sınav tarihinde geçerli olacak HES kodunu girmeleri zorunlu olup, sınavdan 1 gün önce yapılacak toplu HES kodu sorgulamasına göre Covid-19 testi pozitif olan ve/veya Covid-19 testi pozitif kişilerle temaslı olan ve/veya HES kodu geçersiz olan adaylar, ayrı salonda sınava alınacaktır.
7. SINAVIN ŞEKLİ, KONULARI, AĞIRLIK PUANLARI VE SÜRESİ
Patent Vekilliği Genel Yeterlik Sınavı ve Marka Vekilliği Genel Yeterlik Sınavı aynı oturumda, yazılı olarak çoktan seçmeli yapılacaktır. Sınav, aşağıda belirtilen konuları ve ağırlık puanlarını içerecektir:
a) Sınai mülkiyetle ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalar %80
b) Medeni Hukukun başlangıç hükümleri ve kişiler hukuku hükümleri, Borçlar Hukukunun vekâlet sözleşmesi hükümleri, Ticari İşletme Hukukunun tacir, ticaret sicili, ticaret unvanı ve işletme adı, haksız rekabet hükümleri (bundan sonra hukuk olarak anılacaktır) %20
Sadece Patent Vekilliği Genel Yeterlik Sınavına girecek adaylara 60 soru yöneltilecektir. Bu sorulardan 40’ı patent ve faydalı modelle ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalar, 6’sı tasarımla ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalar, 2’si sınai mülkiyetle ilgili genel ve ortak konular, 12’si hukukla ilgili olacaktır. Sadece Marka Vekilliği Genel Yeterlik Sınavına girecek adaylara 60 soru yöneltilecektir. Bu sorulardan 40’ı marka ve coğrafi işaretle ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalar, 6’sı tasarımla ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalar, 2’si sınai mülkiyetle ilgili genel ve ortak konular, 12’si hukukla ilgili olacaktır. Her iki sınava da girecek adaylara toplam 100 soru yöneltilecektir. Bu sorulardan 40’ı patent ve faydalı modelle ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalar, 40’ı marka ve coğrafi işaretle ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalar, 6’sı tasarımla ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalar, 2’si sınai mülkiyetle ilgili genel ve ortak konular, 12’si hukukla ilgili olacaktır.
Her iki sınava da girecek adayların cevapları aşağıdaki şekilde değerlendirilecektir:
- Patent Vekilliği Genel Yeterlik Sınavı sonucunun belirlenmesinde patent ve faydalı modelle ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalar, tasarımla ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalar, sınai mülkiyetle ilgili genel ve ortak konular ile hukuk sorularına verilen cevaplar dikkate alınacaktır.
- Marka Vekilliği Genel Yeterlik Sınavı sonucunun belirlenmesinde marka ve coğrafi işaretle ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalar, tasarımla ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalar, sınai mülkiyetle ilgili genel ve ortak konular ile hukuk sorularına verilen cevaplar dikkate alınacaktır. Sınav süresi; sadece Patent Vekilliği Genel Yeterlik Sınavına veya sadece Marka Vekilliği Genel Yeterlik Sınavına girecek adaylar için 105 dakika, her iki sınava da girecek adaylar için 175 dakikadır. Her iki sınava da girecek adaylara önce patent ve faydalı modelle ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalar, tasarımla ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalar, sınai mülkiyetle ilgili genel ve ortak konular ile hukuk sorularının
yer aldığı soru kitapçığı dağıtılarak 105 dakika süre verilecek, daha sonra bu kitapçıklar toplanarak marka ve coğrafi işaretle ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalarla ilgili soruların yer aldığı soru kitapçığı dağıtılarak 70 dakika süre verilecektir.
8. SINAVDA UYGULANACAK KURALLAR VE ESASLAR
Adayların sınav salonlarına, çanta, telsiz, cep telefonu, çağrı cihazı vb. haberleşme araçları, fotoğraf makinesi, hesap makinesi, cep bilgisayarı, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihaz ile bıçak, çakı, silah vb. teçhizat ile girmesine izin verilmeyecektir. Bu hususla ilgili olarak gerekli tedbiri almak adayın sorumluluğundadır.
Adaylar, Sınav Giriş Belgesi ve T.C. kimlik numarasını ihtiva eden özel kimlik belgesiyle sınav salonlarına alınacaktır. Özel kimlik belgesi olarak sadece T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi ve pasaport kabul edilecektir. Sınav Giriş Belgesi ve özel kimlik belgesi yanında bulunmayan adaylar kesinlikle sınava alınmayacaktır. Kimlik kontrolleri ve salona yerleştirme işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların sınavın başlamasından yarım saat önce sınava girecekleri salonun kapısında hazır bulunmaları gerekmektedir. Adayların oturacakları yerleri gerektiğinde değiştirme yetkisi salon başkanına aittir. Adayların sınavların yapılacağı binalara ve sınav salonlarına girişte maske takmaları zorunlu olup, sadece sınav süresince maskelerini çıkartmalarına izin verilecektir. Kimlik kontrolü için ihtiyaç duyulması halinde sınav görevlileri adaylardan maskelerini çıkartmasını isteyebilecektir. Adayların sınava gelirken yanında mutlaka yeterli sayıda yumuşak uçlu kurşun kalem ve silgi getirmesi gerekmektedir. Sınav esnasında adayların birbirinden kalem, silgi vb. istemeleri yasaktır.
Cevap kağıtlarının dağıtılmasını müteakip cevap kağıtlarındaki gerekli yerler adaylarca doldurulduktan sonra, soru kitapçıkları dağıtılarak sınav başlatılacaktır. Soru kitapçıkları dağıtıldıktan sonra gelen adaylar sınava alınmayacaktır. Cevaplama işlemini erken tamamlamış olsalar bile, adaylar sınavın ilk 30 dakikası ve son 10 dakikası içinde sınav salonundan dışarı çıkarılmayacaktır. Ayrıca sınav süresince adayların tuvalet vb. ihtiyaçlarını gidermek için sınav salonundan çıkmaları kesinlikle yasaktır. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun dışarı çıkan bir aday tekrar sınav salonuna alınmayacaktır. Sınav süresince görevlilerle konuşulması, soru sorulması, görevlilerin adaylarla yakından ve alçak sesle konuşmaları, adayların yanlarında ve sıralarında sınav konuları ile ilgili kitap, not vb. bulundurmaları, birbirleriyle konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya çekilmesine yardım etmeleri yasaktır. Adayların sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları kesinlikle yasaktır. Adayların, bu ilanda yazılı olmayan genel sınav kurallarına da uyması zorunludur. Sınav kurallarına ve esaslarına uymayan veya uymadığı sonradan tespit edilen adaylar hakkında salon görevlilerince tutanak tutulacak ve adayın sınavı geçersiz sayılacaktır. Başvurusu ya da sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan ya da sınavdan
çıkarılan adayların bu konularla ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmayacaktır.
9. SINAV SORULARINA İTİRAZLAR
Genel yeterlik sınavları soruları, sınav tarihinden itibaren en geç on gün içerisinde www.turkpatent.gov.tr adresinde ilan edilecek, sorularda hata bulunduğunu iddia eden aday, itirazını gerekçeleriyle birlikte soruların ilan edildiği tarihten itibaren en geç yedi gün içinde e-devlet kapısı üzerinden yapılacak kimlik doğrulama işlemi sonrasında elektronik ortamda Kuruma iletecektir. Başka yollarla Kuruma iletilen, süresi geçtikten sonra yapılan ve gerekçesiz olan itirazlar dikkate alınmayacaktır. Sorularla ilgili tüm itirazlar değerlendirildikten sonra, itiraz değerlendirme sonuçlarıyla ilgili olarak www.turkpatent.gov.tr adresinde duyuru yapılacaktır.
10. CEVAP KAĞITLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE SINAV SONUÇLARININ İLAN EDİLMESİ
Sınavlarda değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılacak ve en az 70 puan alan aday sınavda başarılı olmuş sayılacaktır. Sınavda başarılı olan adaylar sınavın ikinci aşaması olan mesleki yeterlik sınavına girmeye hak kazanacaklardır. Sınavlarda adaylara yöneltilecek her soru, puan olarak eşit ağırlığa sahip olacaktır. Sınavlarda hatalı soru/sorular bulunduğunun tespit edilmesi durumunda, hatalı soru/soruları sınava giren her adayın doğru cevaplandırdığı kabul edilecektir. Cevap anahtarında herhangi bir sorunun cevabının hatalı bir seçenek olarak belirlenmiş olması ve bu hususun Sınav Yürütme Komisyonu kararıyla tespit edilmesi durumunda, söz konusu soru iptal edilmeyecek, doğru seçenek dikkate alınmak suretiyle değerlendirme yapılacaktır. Sınav sonuçları Kurum internet sitesinde ilan edilecektir. Ayrıca tebligat yapılmayacaktır.
11. SINAV SONUÇLARINA İTİRAZLAR
Genel yeterlik sınavı sorularına ilişkin itirazlar sonuçlandırıldıktan sonra sınav sonuçları www.turkpatent.gov.tr adresinde ilan edilecektir. Sınavda başarısız kabul edilen aday, sınav sonuçlarının ilan edildiği tarihten itibaren en geç yedi gün içinde sınav sonucuna itirazını e-devlet kapısı üzerinden yapılacak kimlik doğrulama işlemi sonrasında elektronik ortamda Kuruma iletecektir. Başka yollarla Kuruma iletilen, süresi geçtikten sonra yapılan ve sınav sorularıyla ilgili olan itirazlar dikkate alınmayacaktır. Sınav sonuçlarına yapılan itirazlar, itiraz süresinin bitiminden itibaren en geç onbeş gün içerisinde sonuçlandırılacak ve adaya yazılı olarak bildirilecektir.
12. SINAVA İLİŞKİN USUL VE ESASLARDA DEĞİŞİKLİK OLMASI
Yukarıda yer alan hususlarda herhangi bir değişiklik olması halinde gerekli duyuru www.turkpatent.gov.tr adresinden yapılacaktır.
13. MESLEKİ YETERLİK SINAVLARI
Patent Vekilliği ve Marka Vekilliği Sınav, Sicil ve Disiplin Yönetmeliğinin 13’üncü maddesinin dördüncü fıkrası ve geçici 2’nci maddesi hükmü uyarınca 2019 yılı genel yeterlik sınavında başarılı olup, mesleki yeterlik sınavına girmeyen veya mesleki yeterlik sınavında başarılı olamayan kişiler doğrudan mesleki yeterlik sınavlarına katılabilecektir. Bu durumdaki adaylar sınav başvurusu yapmayacak ve bu adayların bilgileri genel yeterlik sınavında başarılı olup, mesleki yeterlik sınavına girmeye hak kazanan diğer adaylarla aynı listede yer alacaktır. Mesleki yeterlik sınavına girmeye hak kazanan adayların listesi, sınavın tarihi, yeri, şekli, süresi ve sınav konuları www.turkpatent.gov.tr adresinde ilan edilecektir.
Patent ve Marka Vekillik Sınavı 2021
Kaynak : http://www.turkpatent.gov.tr/TURKPATENT/getFile?fileId=8FE97C04-2C93-4D56-A3FF-1817BD16F030
Patent ve Marka Vekillik Sınavı 2021 Eğitimi
Patent ve Marka Vekilliği genel yeterlilik sınavına ilişkin eğitimimize aşağıdaki lintek erişebilirsiniz.
https://vekilliksinavi.com/e%C4%9Fitimler/patent-vekilligi-egitimi/
Sınava girecek arkadaşlara başarılar dileriz.